Pseudohydnum gelatinosum
Ετυμολογία: Ψευδούδνο το ζελατινώδες
Οικολογία: Σαπρόφυτο.Κυρίως φθινόπωρο σε μέρες με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία , σε σάπιο ξύλο. Καρποφορεί σε μικρές ή μεγάλες ομάδες.
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο. Οι Γάλλοι το τρώνε ωμό σε σαλάτες ή το χρησιμοποιούν σε σούπες.
Pleurotus pulmonarius
Ετυμολογία: Πλευρωτός
Οικολογία: Καρποφορεί σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου. Εμφανίζεται φθινόπωρο και καλοκαίρι. Θεωρείται πλευρότους τροπικών και υποτροπικών περιοχών.
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο, νόστιμο .
pleurotus ostreatus
Ετυμολογία: Πλευρωτός ο οστρεώδης .
Λαϊκές Ονομασίες: Ελατομανίτης, ελατάς, λευκίτης, συκίτης, πίτα, καρβέλι, ελατομαντραούρα, βλάντρες, δρυγιαδολάχανο, ξερακομανίτες, τιπάρια, χαρουπολάχανο.
Οικολογία: Κυταρρινολυγνολυτικό. Καρποφορεί σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου. Εμφανίζεται φθινόπωρο και Χειμώνα σε ομάδες από συναθροισμένα ή αλληλεπικαλυπτόμενα συμφυή ή μη βασιδιοκάρπια.
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, σαρκώδη μανιτάρια. Περιέχουν τις βιονεργές ουσίες «εριταδενίνη» και «πλευραν» καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά. Ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των φαρμακευτικών μανιταριών (medicinal mushrooms).
Τα γνωστά σας ΠΛΕΥΡΟΤΟΥΣ …
Morchella
Ετυμολογία: Μορχέλλα
Λαϊκές Ονομασίες : μουρτσέκι, μουρτσάρι, κουκουμέλα .
Οικολογία: Καρποφορεί σε καμένες περιοχές, κάτω από κωνοφόρα, σε χερσότοπους. Εμφανίζεται την Άνοιξη
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο, νόστιμο . Τα φρέσκα μανιτάρια εάν μαγειρευτούν ανεπαρκώς καταναλωθούν ωμά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση , όπως και το συγγενές είδος του η Verpa bohemica. Σε αποξηραμένη μορφή δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.
Ιδιαίτερα αρώματα βρεμένης γης και δάσους. Οι Γάλλοι το θεωρούν ένα από τα υψηλής γαστρονομικής αξίας μανιτάρια.
Lycoperdon pyriformae
Ετυμολογία: Λυκόπερδο
Λαϊκή ονομασία: αλεποπορδή , αλεποφούσκι.
Οικολογία: Καρποφορεί σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου σε μεγάλες ομάδες. Εμφανίζεται σχεδόν όλο τον χρόνο.
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο όσο ο θρόμβος παραμένει λευκός και συμπαγής. Το νέφος σπορίων που απελευθερώνεται μόλις το πατήσουμε έχει αιμοστατικές ιδιότητες.
Lepista nuda
Ετυμολογία: Λεπίστα η γυμνή
Οικολογία: Καρποφορεί σε πεσμένα φύλλα, βελόνες, σε δάση , σε θαμνότοπους, πάρκα, κήπους. Εμφανίζεται σχεδόν όλο το χρόνο
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο μετά από καλό μαγείρεμα. Ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο προκαλεί δηλητηρίαση.
Το μανιτάρι αυτό δεν αποξεραίνεται και δεν κυκλοφορεί εμπορικά.
Laccaria amethystina.jpg
Ετυμολογία: Λακκάρια η αμεθύστινη
Οικολογία: Καρποφορεί ανάμεσα σε πεσμένα φύλλα, βελόνες, σάπιο ξύλο σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων. Εμφανίζεται καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Εδωδιμότητα: Δεν είναι δηλητηριώδες αλλά δεν συνίσταται γιατί λειτουργεί ως συσσωρευτής αρσενικού και Κασίου.
Clathrus ruber
Ετυμολογία: Κιγκλίδωμα το ερυθρό
Λαϊκή ονομασία: Κόκκινο φανάρι , άτεκνο.
Οικολογία: Σαπρόφυτο. Άνοιξη και φθινόπωρο, μόνο του ή κατά ομάδες στο έδαφος δασών , πάρκων, λιβαδιών.
Εδωδιμότητα: Δεν τρώγεται . Του αποδίδουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Εχει υψηλή ικανότητα βιοαπορρόφησης του Μαγνησίου. Οι κόκκινες χρωστικές οφείλονται σε υψηλές συγκεντρώσεις καροτένιου, λυκοπένιου και β-καροτένιου.
Boletus edulis
Ετυμολογία: Βωλίτης ο εδώδιμος
Λαϊκές Ονομασίες: Βασιλικό, Βασίλα ή Βασιλομανίταρο, Βασιλικάρα.
Οικολογία: Μυκορριζικό. Καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, πεύκο) . Εμφανίζεται από 1η Μάιου στην Ήπειρο και τέλος Μαΐου σε Καστοριά και Γρεβενά για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, σαρκώδη μανιτάρια , φημισμένα στην Ιταλία με το όνομα Porcini. Περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών (30-40% επί ξ.β.) Αποξηραίνονται αφού τεμαχιστούν προσεχτικά σε λεπτές φέτες και διατίθενται στην αγορά όλο τον χρόνο. Η εταιρεία μας τα συλλέγει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα συσκευάζει σε συσκευασίες 40g και 80g.
Boletus reticulatus
Ετυμολογία: Βωλίτης ο δικτυωτός
Λαϊκές Ονομασίες: Βασιλικό.
Οικολογία: Καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, πεύκο) ή μικτών . Εμφανίζεται από 1η Μάιου στην Ήπειρο και τέλος Μαΐου σε Καστοριά και Γρεβενά για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, σαρκώδη μανιτάρια, μαζί με τα B. edulis, B. aereus, B. pinophilus αποτελούν τα φημισμένα στην Ιταλία « Porcini».
Pleurotus dryinus
Ετυμολογία: Πλευρωτός ο δρύινος
Οικολογία: Καρποφορεί σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου. Εμφανίζεται φθινόπωρο και καλοκαίρι μοναχικά ή σε μικρές ομάδες.
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο, νόστιμο .
Περισσότερα...Agaricus bisporus
Ετυμολογία: Αγαρικό το δίσπορο
Λαϊκές Ονομασίες: Κοπρομανίτης, ασπρομανίταρα, κοπρομάνταρο.
Οικολογία: Σαπρόφυτο. Καρποφορεί σε θέσεις με χωνεμένη κοπριά, σε μαντριά, σε αγρούς και γρασίδια. Εμφανίζεται σχεδόν όλο τον χρόνο.
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα.
Ganoderma carnosum
Ετυμολογία: Γανόδερμα το σαρκώδες
Άλλες διεθνής ονομασίες: Lingzhi, Munnertake, Sachitake, Reishi ,Youngzhi.
Οικολογία: Λιγνολυτικό. Καρποφορεί σε νεκρό ξύλο κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, κέδρος) . Εμφανίζεται καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Εδωδιμότητα: Δεν τρώγεται λόγω της πολύ σκληρής του υφής.
Pleurotus eryngii
Ετυμολογία: Πλευρωτός ο ερύγκειος
Οικολογία: Καρποφορεί σε ρίζες φυτών του γένους Elaeoselinum σε υψόμετρα από 0-1200μ.
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο, νόστιμο .
Craterellus cornucopioides
Ετυμολογία: Κρατηρίσκος ο αμαλθοκερατοειδής
Λαϊκή ονομασία: Μαύρη Τρομπέτα
Οικολογία: καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων ή κωνοφόρων σε αμμώδη εδάφη κοντά σε αγριοτριανταφυλλιές. Καρποφορεί σε μικρές ή μεγάλες ομάδες.
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο πολύ αρωματικό. Διαδεδομένο στην Γαλλία ως «Τρομπέτα του θανάτου» λόγω του μαύρου χρώματος ή αλλιώς το «κρέας των φτωχών». Δίνει καταπληκτικά αρώματα σε σούπες και λευκές σάλτσες . Παρουσιάζει ήπια υπογλυκαιμική δράση και συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Verpa bohemica
Ετυμολογία: Βέρπα η βοημική
Λαϊκή ονομασία: Σγουρό μουρτσέκι , ψευδομουρτσέκι, ψευδομορχέλλα.
Οικολογία: Μυκόρριζα. Εμφανίζεται την Ανοιξη, συνήθως κατά μεγάλες ομάδες στις όχθες λιμών ή ποταμών, θαμνότοπους ή λιβάδια.
Εδωδιμότητα: Εδώδιμο πολύ νόστιμο σαν την Μορχέλλα. Τα φρέσκα μανιτάρια εάν μαγειρευτούν ανεπαρκώς ή καταναλωθούν ωμά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση , όπως και το συγγενές είδος του η Morchella sp. Σε αποξηραμένη μορφή δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.
Περισσότερα...Boletus aereus
Ετυμολογία: Βωλίτης ο χάλκειος
Λαϊκές Ονομασίες: Καλογεράκι, Βασιλικό, Καλοεράτσι, Καλογρίτσα
Οικολογία: Μυκορριζικό.Καρποφορεί σε δάση κυρίως πλατύφυλλων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και μικτών ( πλατύφυλλα & κωνοφόρα) σε υψόμετρα έως και 1000μ. Εμφανίζεται από 1η Μάιου στην Ήπειρο και τέλος Μαΐου σε Καστοριά και Γρεβενά για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, σαρκώδη μανιτάρια , φημισμένα στην Ιταλία με το όνομα Porcini. Περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών (30-40% επί ξ.β.) Αποξηραίνονται αφού τεμαχιστούν προσεχτικά σε λεπτές φέτες και διατίθενται στην αγορά όλο τον χρόνο. Η εταιρεία μας τα συλλέγει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα συσκευάζει σε συσκευασίες 40g και 80g.
Περισσότερα...Cantharellus cibarius
Ετυμολογία: Κανθαρίσκος ο βρώσιμος
Λαϊκές Ονομασίες: Κιτρινούσκα, νερατζάκι, γαλέτα.
Οικολογία: Μυκορριζικό. Καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, πεύκο). Εμφανίζεται από 15η Μάιου στην Ήπειρο και Ιούνιο σε Καστοριά για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, ντελικάτα μανιτάρια, φημισμένα στην Γαλλία με το όνομα “girole”. Αποξηραίνονται και διατίθενται στην αγορά όλο τον χρόνο. Η εταιρεία μας τα συλλέγει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα συσκευάζει σε συσκευασίες 40g και 80g.
Περισσότερα...- «
- 01 Pseudohydnum gelatinosum
- 02 Pleurotus pulmonarius
- 03 pleurotus ostreatus
- 04 Morchella
- 05 Lycoperdon pyriformae
- 06 Lepista nuda
- 07 Laccaria amethystina.jpg
- 08 Clathrus ruber
- 09 Boletus edulis
- 10 Boletus reticulatus
- 11 Pleurotus dryinus
- 12 Agaricus bisporus
- 13 Ganoderma carnosum
- 14 Pleurotus eryngii
- 15 Craterellus cornucopioides
- 16 Verpa bohemica
- 17 Boletus aereus
- 18 Cantharellus cibarius
- »
- Pause