Click on the slide!

Pseudohydnum gelatinosum

Ετυμολογία: Ψευδούδνο το ζελατινώδες

Οικολογία: Σαπρόφυτο.Κυρίως φθινόπωρο σε μέρες με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία , σε  σάπιο ξύλο. Καρποφορεί σε μικρές ή μεγάλες  ομάδες.   
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο. Οι Γάλλοι το τρώνε ωμό σε σαλάτες ή το χρησιμοποιούν σε σούπες.

More...
Click on the slide!

Pleurotus pulmonarius

Ετυμολογία: Πλευρωτός
Οικολογία: Καρποφορεί  σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου. Εμφανίζεται  φθινόπωρο και καλοκαίρι. Θεωρείται πλευρότους τροπικών και υποτροπικών περιοχών.  
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο, νόστιμο .

More...
Click on the slide!

pleurotus ostreatus

Ετυμολογία: Πλευρωτός ο οστρεώδης .
Λαϊκές Ονομασίες: Ελατομανίτης, ελατάς, λευκίτης, συκίτης, πίτα, καρβέλι, ελατομαντραούρα, βλάντρες, δρυγιαδολάχανο, ξερακομανίτες, τιπάρια, χαρουπολάχανο.
Οικολογία: Κυταρρινολυγνολυτικό. Καρποφορεί  σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου. Εμφανίζεται  φθινόπωρο και Χειμώνα σε ομάδες από συναθροισμένα ή αλληλεπικαλυπτόμενα συμφυή ή μη βασιδιοκάρπια.   
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, σαρκώδη μανιτάρια. Περιέχουν τις βιονεργές ουσίες «εριταδενίνη» και «πλευραν» καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά. Ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των φαρμακευτικών μανιταριών (medicinal mushrooms).

Τα γνωστά σας  ΠΛΕΥΡΟΤΟΥΣ …

More...
Click on the slide!

Morchella

Ετυμολογία: Μορχέλλα
Λαϊκές Ονομασίες  : μουρτσέκι, μουρτσάρι, κουκουμέλα .
Οικολογία: Καρποφορεί σε καμένες περιοχές, κάτω από κωνοφόρα, σε χερσότοπους. Εμφανίζεται την Άνοιξη
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο, νόστιμο . Τα φρέσκα μανιτάρια εάν μαγειρευτούν ανεπαρκώς καταναλωθούν  ωμά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση , όπως και το συγγενές είδος του η Verpa bohemica. Σε αποξηραμένη μορφή δεν  υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.
Ιδιαίτερα αρώματα βρεμένης γης και δάσους. Οι Γάλλοι το θεωρούν ένα από τα υψηλής γαστρονομικής αξίας μανιτάρια.

More...
Click on the slide!

Lycoperdon pyriformae

Ετυμολογία: Λυκόπερδο
Λαϊκή ονομασία: αλεποπορδή , αλεποφούσκι.
Οικολογία: Καρποφορεί  σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου σε μεγάλες ομάδες. Εμφανίζεται  σχεδόν όλο τον χρόνο.
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο όσο ο θρόμβος παραμένει λευκός και συμπαγής. Το νέφος σπορίων που απελευθερώνεται μόλις το πατήσουμε έχει αιμοστατικές ιδιότητες.

More...
Click on the slide!

Lepista nuda

Ετυμολογία: Λεπίστα η γυμνή

Οικολογία: Καρποφορεί  σε πεσμένα φύλλα, βελόνες, σε δάση , σε θαμνότοπους, πάρκα, κήπους. Εμφανίζεται σχεδόν όλο το χρόνο
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο μετά από καλό μαγείρεμα. Ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο προκαλεί δηλητηρίαση.
Το μανιτάρι αυτό δεν αποξεραίνεται και δεν κυκλοφορεί εμπορικά.

More...
Click on the slide!

Laccaria amethystina.jpg

Ετυμολογία: Λακκάρια η αμεθύστινη

Οικολογία: Καρποφορεί ανάμεσα σε πεσμένα φύλλα, βελόνες, σάπιο ξύλο σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων. Εμφανίζεται καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Εδωδιμότητα: Δεν είναι δηλητηριώδες αλλά δεν συνίσταται γιατί λειτουργεί ως συσσωρευτής αρσενικού και Κασίου.

More...
Click on the slide!

Clathrus ruber

Ετυμολογία: Κιγκλίδωμα το ερυθρό
Λαϊκή ονομασία: Κόκκινο φανάρι ,  άτεκνο.
Οικολογία: Σαπρόφυτο. Άνοιξη και φθινόπωρο, μόνο του ή κατά ομάδες στο έδαφος δασών , πάρκων, λιβαδιών.   
Εδωδιμότητα: Δεν τρώγεται . Του αποδίδουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Εχει υψηλή ικανότητα βιοαπορρόφησης του Μαγνησίου. Οι κόκκινες χρωστικές οφείλονται σε υψηλές συγκεντρώσεις καροτένιου, λυκοπένιου και β-καροτένιου.

More...
Click on the slide!

Boletus edulis

Ετυμολογία: Βωλίτης ο εδώδιμος
Λαϊκές Ονομασίες: Βασιλικό, Βασίλα ή Βασιλομανίταρο, Βασιλικάρα.
Οικολογία: Μυκορριζικό. Καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, πεύκο) . Εμφανίζεται  από 1η Μάιου στην Ήπειρο και τέλος Μαΐου σε Καστοριά και Γρεβενά για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, σαρκώδη μανιτάρια , φημισμένα στην Ιταλία με το όνομα  Porcini. Περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών (30-40% επί ξ.β.) Αποξηραίνονται αφού τεμαχιστούν προσεχτικά σε λεπτές φέτες και διατίθενται στην αγορά όλο τον χρόνο. Η εταιρεία μας τα συλλέγει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα συσκευάζει σε συσκευασίες 40g και 80g.

More...
Click on the slide!

Boletus reticulatus

Ετυμολογία: Βωλίτης ο  δικτυωτός
Λαϊκές Ονομασίες: Βασιλικό.
Οικολογία: Καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, πεύκο) ή μικτών  . Εμφανίζεται  από 1η Μάιου στην Ήπειρο και τέλος Μαΐου σε Καστοριά και Γρεβενά για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.
Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, σαρκώδη μανιτάρια, μαζί με τα B. edulis, B. aereus, B. pinophilus αποτελούν τα φημισμένα στην Ιταλία « Porcini».

More...
Click on the slide!

Pleurotus dryinus

Ετυμολογία: Πλευρωτός ο δρύινος

Οικολογία: Καρποφορεί σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου. Εμφανίζεται φθινόπωρο και καλοκαίρι μοναχικά ή σε μικρές ομάδες.

Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο, νόστιμο .

More...
Click on the slide!

Agaricus bisporus

Ετυμολογία: Αγαρικό το δίσπορο
Λαϊκές Ονομασίες: Κοπρομανίτης, ασπρομανίταρα, κοπρομάνταρο.
Οικολογία: Σαπρόφυτο. Καρποφορεί  σε θέσεις με χωνεμένη κοπριά, σε μαντριά, σε αγρούς και γρασίδια. Εμφανίζεται σχεδόν όλο τον χρόνο.  

Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα.

More...
Click on the slide!

Ganoderma carnosum

Ετυμολογία: Γανόδερμα το σαρκώδες
Άλλες διεθνής ονομασίες: Lingzhi, Munnertake, Sachitake, Reishi ,Youngzhi.
Οικολογία: Λιγνολυτικό. Καρποφορεί  σε νεκρό ξύλο κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, κέδρος) . Εμφανίζεται καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Εδωδιμότητα: Δεν τρώγεται λόγω της πολύ σκληρής του υφής.

More...
Click on the slide!

Pleurotus eryngii

Ετυμολογία: Πλευρωτός ο ερύγκειος
Οικολογία: Καρποφορεί σε ρίζες φυτών του γένους Elaeoselinum σε υψόμετρα από 0-1200μ.
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο, νόστιμο .

More...
Click on the slide!

Craterellus cornucopioides

Ετυμολογία: Κρατηρίσκος ο αμαλθοκερατοειδής
Λαϊκή ονομασία: Μαύρη Τρομπέτα
Οικολογία: καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε δάση πλατύφυλλων ή κωνοφόρων σε αμμώδη εδάφη κοντά σε αγριοτριανταφυλλιές. Καρποφορεί σε μικρές ή μεγάλες  ομάδες.   
Εδωδιμότητα: Φαγώσιμο πολύ αρωματικό. Διαδεδομένο στην Γαλλία ως «Τρομπέτα του θανάτου» λόγω του μαύρου χρώματος ή  αλλιώς το «κρέας των φτωχών». Δίνει καταπληκτικά αρώματα σε σούπες και λευκές σάλτσες . Παρουσιάζει ήπια υπογλυκαιμική δράση και συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

More...
Click on the slide!

Verpa bohemica

Ετυμολογία: Βέρπα η βοημική
Λαϊκή ονομασία: Σγουρό μουρτσέκι , ψευδομουρτσέκι, ψευδομορχέλλα.
Οικολογία: Μυκόρριζα. Εμφανίζεται την Ανοιξη, συνήθως κατά μεγάλες ομάδες στις όχθες λιμών ή ποταμών, θαμνότοπους ή λιβάδια.

Εδωδιμότητα:  Εδώδιμο πολύ νόστιμο σαν την Μορχέλλα. Τα φρέσκα μανιτάρια εάν μαγειρευτούν ανεπαρκώς ή καταναλωθούν  ωμά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση , όπως και το συγγενές είδος του η Morchella sp.  Σε αποξηραμένη μορφή δεν  υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

More...
Click on the slide!

Boletus aereus

Ετυμολογία: Βωλίτης ο χάλκειος
Λαϊκές Ονομασίες: Καλογεράκι, Βασιλικό, Καλοεράτσι, Καλογρίτσα
Οικολογία: Μυκορριζικό.Καρποφορεί σε δάση κυρίως πλατύφυλλων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και μικτών ( πλατύφυλλα & κωνοφόρα) σε υψόμετρα έως και 1000μ. Εμφανίζεται  από 1η Μάιου στην Ήπειρο και τέλος Μαΐου σε Καστοριά και Γρεβενά για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.

Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, σαρκώδη μανιτάρια , φημισμένα στην Ιταλία με το όνομα  Porcini. Περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών (30-40% επί ξ.β.) Αποξηραίνονται αφού τεμαχιστούν προσεχτικά σε λεπτές φέτες και διατίθενται στην αγορά όλο τον χρόνο. Η εταιρεία μας τα συλλέγει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα συσκευάζει σε συσκευασίες 40g και 80g.

More...
Click on the slide!

Cantharellus cibarius

Ετυμολογία: Κανθαρίσκος ο βρώσιμος
Λαϊκές Ονομασίες: Κιτρινούσκα, νερατζάκι, γαλέτα.  
Οικολογία: Μυκορριζικό. Καρποφορεί  σε δάση πλατύφυλλων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, πεύκο). Εμφανίζεται  από 15η Μάιου στην Ήπειρο και Ιούνιο σε Καστοριά  για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.

Εδωδιμότητα: Εξαιρετικά νόστιμα, ντελικάτα μανιτάρια, φημισμένα στην Γαλλία  με το όνομα  “girole”. Αποξηραίνονται και διατίθενται στην αγορά όλο τον χρόνο. Η εταιρεία μας τα συλλέγει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα συσκευάζει σε συσκευασίες 40g και 80g.

More...
 

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οπιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης. Για πληροφορίες: www.greekmushroomspawn.gr | Developed under the collaboration of internew